royalmed
Laborator de analize medicale
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Articole medicale
Informatii despre teste medicale
Pagina pacientilor
Uncategorized

Pregatire pentru recoltarea probelor biologice

 

RECOLTAREA EXUDATULUI FARINGIAN

Recoltarea exudatului faringian se realizeaza corect dimineata, inainte de toaleta cavitatii orale (majoritatea pastelor de dinti contin substante antibacteriene) si inainte de a consuma alimente sau lichide.Daca recoltarea nu se poate efectua in aceste conditii (de exemplu la copii), trebuie sa existe un interval de aproximativ  3-4 ore de la ultima masa sau ultimul periaj dentar.Foarte important este ca recoltarea exudatului faringian sa se efectueze inainte de inceperea tratamentului  cu antibiotice  sau alte substante antibacteriene.  Recoltarea probei pentru efectuarea culturii exudatului faringian se realizeaza in departamentul de recoltare probe biologice al laboratorului, de catre personal calificat. 

RECOLTAREA SUMARULUI DE URINA SI SEDIMENTULUI URINAR

Se recolteaza prima urina de dimineata, intr-un recipient de unica folosinta special (eprubeta) care este furnizat de laborator, colectand din jetul de urina si avand grija ca recipientul sa fie apoi inchis etans, pentru a evita varsarea sau contaminarea urinei.

UROCULTURA

Se recolteaza prima urina de dimineata, intr-un recipient steril de unica folosinta, numit urocultor.Foarte important pentru calitatea rezultatului obtinut este respectarea modului corect de colectare a urinei: se face toaleta regiunii uro-genitale cu apa si sapun; nu se foloseste prosop pentru uscarea regiunii; se urineaza o prima cantitate mica in toaleta (este urina contaminata cu germenii microbieni prezenti in mod normal in regiunea distala a uretrei) si apoi se colecteaza urina in urocultor din jetul mijlociu; nu se atinge dopul recipientului de niciun obiect sau de zona urogenitala.Transportul probei de urina la laborator trebuie sa se faca in max. 2 ore le la recoltare; daca acest lucru nu este posibil, proba va fi tinuta la frigider la +4 grade Celsius.Se recomanda recoltarea urinei pentru urocultura inainte de inceperea tratamentului antibiotic  sau  dupa 3-5 zile de la terminarea acestuia.

Deoarece eliminarea germenilor microbieni in urina este intermitenta, se recomanda efectuarea a 3 uroculturi succesive, chiar daca s-a obtinut un prim rezultat negativ – dar simptomatologia clinica pledeaza pentru infectie de tract urinar.

Recoltarea probei de urina in cazul unui sugar sau a copiilor mici poate fi dificila si de multe ori urina este contaminata bacteriologic din cauza greselilor de recoltare sau transport (de aceea recoltarea se realizeaza in punga urinara pediatrica). Dupa toaleta prealabila cu apa si sapun a zonei urogenitale a copilului, punga  pediatrica se fixeaza cu ajutorul benzii adezive.Dupa recoltare, proba se transporta spre laborator in maxim 4 ore , pentru a evita contaminarea ei.

RECOLTAREA PROBEI DE URINA DIN 24 ORE

In cazul analizelor de laborator care se efectueaza din urina de 24 ore, modul corect de colectare a urinei si de conservare a acesteia  sunt foarte importante  pentru obtinerea unor rezultate corecte.Este posibil ca medicul  sa va recomande oprirea medicatiei cu 12-24 ore inainte de colectarea urinei.Modul corect de recoltare este urmatorul:

-la ora 7.00 dimineata pacientul urineaza si nu retine aceasta urina(poate urina si la o alta ora dar va retine ora recoltarii)

-se retine intreaga cantitate de urina din urmatoarele 24 ore, colectand  intr-un recipient pe care il pastreaza la frigider

-a doua zi la ora 7.00 (sau la exact 24 ore de la inceperea procedurii de colectare a urinei) pacientul urineaza si retine si aceasta urina

-din intreaga cantitate de urina colectata si omogenizata prin agitare, se aduce la laborator intr-un recipient curat de unica folosinta aproximativ 40-100 ml urina.

RECOLTAREA  MATERIILOR FECALE

Recoltarea materiilor fecale se face in recipiente speciale, numite coprorecoltoare (recipiente din plastic prevazute cu o lingurita), care pot fi furnizate de laborator.Coprorecoltoarele pot fi cu sau fara mediu de transport (mediu Cary-Blair, care permite pastrarea viabilitatii  microbilor pana in momentul efectuarii coproculturii).

COPROCULTURA

Recoltarea materilor fecale in scopul efectuarii coproculturii (examenul coprobacteriologic al materiilor fecale) se realizeaza in coprorecoltor steril prevazut cu mediu de transport, prin prelevarea cu ajutorul linguritei din recipient, din 3-4 zone diferite ale bolului fecal, in special din zonele cu mucus sau sange – daca acesta este prezent.Transportul probei la laborator se realizeaza in max. 2-3 ore de la recoltare, fara a fi pastrata la frigider.

EXAMENUL COPROPARAZITOLOGIC

Recoltarea materiilor fecale se realizeaza in coprorecoltor fara mediu de transport, din 3-4 zone diferite ale bolului fecal.Proba poate fi pastrata la frigider pana in momentul prelucrarii.Deoarece eliminarea chistelor, oualor sau a larvelor de paraziti in scaun este inconstanta, se recomanda efectuarea a 3 examene parazitologice succesive la interval de 4-5 zile .

DETERMINARE DE ANTIGENE DIN MATERII FECALE: ANTIGEN GIARDIA, ANTIGEN ROTAVIRUS, ANTIGEN ADENOVIRUS, ANTIGEN HELICOBACTER PYLORI

Recoltarea materiilor fecale se realizeaza in coprorecoltor fara mediu de transport si se transporta spre laborator in maxim 1-2 ore de la recoltare.

DETERMINARE HEMORAGII OCULTE IN FECALE

Se recolteaza materii fecale in coprorecoltor fara mediu de transport.Nu este necesara urmarea unui regim special inainte de recoltare.

COPROCITOGRAMA

Recoltarea materiilor fecale se realizeaza in coprorecoltor fara mediu de transport, din 3 zone diferite ale bolului fecal.Timp de o saptamana inainte de recoltare se evita administrarea de bariu, bismut, compusi cu magneziu, laxative si nu se folosesc supozitoare sau alte creme.Este necesara urmarea unui regim special timp de 3 zile inainte de recoltare constand in 50-150 grame grasimi,100-200 grame carne,500 grame lapte,100-200 grame cartofi,100 grame paine.In cazul copiilor, se recomanda un regim specific varstei lor mentinut constant 3 zile,care sa contina grasimi si carne.

RECOLTAREA PROBELOR DIN ZONA GENITALA

In cazul femeilor, recoltarea probelor din zona genitala se refera la recoltarea secretiei vaginale, a secretiei de la nivelul colului uterin sau a secretiei vulvare la fetite.Cu 48 de ore inainte de prezentarea la laborator, se evita tratamente endovaginale, irigatii vaginale si contactul sexual.

In cazul barbatilor se recolteaza secretie uretrala, secretie de la nivelul santului balano-preputial sau secretie uretrala dupa efectuarea masajului prostatic.Pacientul nu trebuie sa urineze cel putin 2 ore inainte de recoltare, iar in cazul secretiei din santul balano-preputial se recomanda evitarea toaletei locale inaintea recoltarii.

x