TESTE MEDICALE

Recoltarea analizelor de sange

Analizele de sange reprezinta o modalitate foarte buna pentru medic, de a evalua starea de sanatate a organismului pacientului sau evolutia unei stari patologice deoarece compozitia sangelui reflecta starea de sanatate.

In interpretarea unor analize de sange, medicul tine seama de doua aspecte: raportarea la valorile normale stabilite statistic si contextul existent. De aceea, in functie de varsta, sexul si istoricul sanatatii pacientului, concluziile pot fi diferite. Analizele de sange se folosesc pentru numararea celulelor sangvine si dozarea diferitelor substante care se afla in sange.

Recoltarea probei de sange se face prin venopunctie la nivelul venei antecubitale (incheietura bratului), folosindu-se recipiente speciale cu sau fara anticoagulant in functie de specificul analizei de sange. Analizele de sange la copii  se poat face si prin punctie in deget sau lobul urechii.

Recoltarea probei de sange pentru hemocultura trebuie facuta in lipsa tratamentului cu antibiotice, deoarece exista riscul ca germenii sa nu creasca.

Multe analize de sange nu necesita pregatiri speciale mai ales in ceea ce priveste regimul alimentar, ele putand fi efectuate independent de orarul meselor (ex. grupa sangvina, Rh-ul). Dar exista exceptii: unele analize (ex. bilantul lipidic, dozarile de insulina) necesita o perioada mai lunga de inanitie sau o perioada de dieta, altele (ex. acidul folic) interzic consumarea alcoolului inaintea efectuarii, altele (ex. timpul de fibrinoliza) interzic efortul fizic intens inaintea efectuarii. De aceea este bine sa solicitati informatii legate de conditiile de recoltare, medicului specialist care cere efectuarea analizei de sange.

Un comportament minim preventiv recomanda sa nu consumati alimente sau lichide dulci sau grasimi care pot influenta rezultatul analizelor medicale in mod direct (ex. glicemie, colesterol, HDL colesterol, LDL colesterol, lipide serice, trigliceride, HLG) sau indirect prin cresterea opacitatii sangelui.

Nu se recomanda recoltarea pentru efectuarea analizei de sange, persoanelor care au o stare de oboseala (nedormite), stare de stres, nervozitate deoarece exista riscul ca rezultatele analizelor medicale sa prezente abateri de la normal.

Exista medicamente care pot modifica rezultatul analizelor de sange. In cazul in care urmati un tratament, este bine sa informati medicul care v-a recomandat efectuarea analizelor de sange, pentru a afla daca este necesar sa intrerupeti temporar medicatia sau daca este suficient sa comunicati personalului laboratorului tratamentul urmat.

O situatie speciala o reprezinta pregatirea copiiilor in vederea recoltarii probelor de sange. Aceasta pregatire poate sa reduca stresul si anxietatea care se manifesta la copil si poate sa apara si in cazul parintilor. Este bine ca, atunci cand este posibil, pentru a-i diminua starea de frica, sa discutati cu copilul inainte de prezentarea la unitatea medicala, spunandu-i ce se va intampla si cum se va intampla, cel mai simplu sub forma unui joc „de-a medicul”. Explicati-i importanta actului medical si inlaturati o eventuala parere ca actul medical este o pedeapsa. Puteti folosi papusa preferata pentru a-i prezenta concret actul medical. In momentul recoltarii probei de sange, prezenta parintelui langa copil, contactul fizic va ajuta foarte mult la diminuarea fricii. Nu reprimati pornirea de a plage sau de a-si exprima verbal durerea.

  • Acul cu cap dublu se prezinta pacientului si se desigileaza in fata acestuia.
  • Acul se monteaza in adaptor.
  • Se scoate mansonul de protectie a capatului ce va fi introdus in vena.
  • Se punctioneaza vena pacientului.
  • Se ataseaza recipientul (vacutainer) pentru recoltarea probei de sange.
  • Recipientul pentru recoltare este vidat din fabricatie. Acul cu cap dublu perforeaza dopul flaconului determinand, datorita depresiunii din flacon, aspirarea sangelui.
  • Oprirea recoltarii se realizeaza prin retragerea acului din vena. Apoi se scoate din recipientul pentru recoltare.
  • Dupa recoltare pacientului i se aplica un plasture pe locul punctiei, care trebuie tinut cel putin 5 minute, exercitatnd o usoara presiune, pozitia bratului fiind complet intins, pentru a evita formarea de hematoame (vanatai).
  • Dupa recoltare, recipientul este etichetat cu datele pacientului si analizele de sange care trebuie efectuate din proba.